Volvo XC90

Written by on 31 januari 2014 in SUV - Reacties uitgeschakeld voor Volvo XC90

 

Al vele jaren rijdt de imposante Volvo XC90 rond op de Nederlandse wegen. De zeer ruime SUV (Sports Utility Vehicle) is rijk uitgerust en brengt jou zeer comfortabel van A naar B over de verharde (snel-)wegen. Echter, de XC90 kan natuurlijk óók de stoffige of juist modderige paden zonder problemen aan. De binnenruimte is enorm en is flexibel in te delen. Heb je veel bagage of wil je liever 7 zitplaatsen? In een handomdraai bouw je de indeling naar wens om. Vanaf augustus 2014 is de nieuwe generatie Volvo XC90 officieel aangekondigd … met natuurlijk 7 zitplaatsen!


Volvo XC90 met 7 zitplaatsen

Volvo XC90 - 7 zitplaatsenIn 2002 brengt Volvo de XC90 op de markt. De interesse in grote SUV modellen is dan al enkele jaren gaande en andere premium automerken hebben dan inmiddels al een SUV uitgebracht. De concurrentiestrijd is dan ook hevig in dit segment. De grote XC90 is opgebouwd uit onderdelen van andere Volvo modellen. Denk bijvoorbeeld aan de bodemplaat. Dit scheelt in productietijd en –kosten.

De Volvo XC90 wordt populair. Vooral in de Verenigde Staten slaat hij goed aan. Qua uiterlijk verandert hij in de jaren na introductie niet veel. Een kleine facelift in 2006 mag haast niet noemenswaardig zijn. Op het gebied van de motoren veranderen de Zweden wel één en ander. Zeker wanneer er een sterk opkomend milieubewustzijn bij de consument optreedt. Mensen willen kleinere en zuinigere auto’s en de belangstelling is grote, brandstof slurpende SUV’s neemt drastisch af. Door ‘groenere’ motoren te introduceren, blijft de XC90 een mooie, verantwoorde auto en zo houdt Volvo hem wel in het assortiment.

De nieuwe Volvo XC90 (2015) .. óók met 7 zitplaatsen

new Volvo XC90Eind augustus 2014 laat Volvo de nieuwe XC90 op het internet en in de media zien. Het is de eerste Volvo die komt te staan op het zogeheten SPA platform, waarop men in de toekomst meer Volvo modellen zal bouwen. De nieuwe Volvo XC90 heeft een nieuwe look, die ook terug zal komen bij toekomstige andere modellen. Denk aan de nieuwe koplampen en het prominent aanwezige nieuwe logo van Volvo.

Binnen in de auto is bijzonder veel aandacht besteed aan luxe en comfort. Volvo prijst de nieuwe XC90 aan als: “de meest luxueuze Volvo die we ooit hebben gemaakt!“. Niet alleen technologie speelt hierbij een rol, ook de afwerking is van hoogstaand niveau. Denk aan zachtlederen bekleding en houtaccenten met de hand bewerkte details. De auto komt op 21″ of 22” lichtmetalen wielen. Voor de aandrijving kan worden gekozen uit een benzinemotor (T5 (254 pk)), een tweetal dieselmotoren (D4 (190 pk) of D5 (225 pk)) en tot slot een plugin hybride (T8 (400 pk)). Een derde zitrij is natuurlijk aanwezig, waardoor de auto ook 7 zitplaatsen heeft. De 3e zitrij klap je automatisch weg, je hoeft er de bestuurdersstoel niet eens voor uit. De vanafprijs ligt rond de € 70.000,-. Ter ere van de introductie brengen de Zweden in een beperkte oplage een model uit als ‘First Edition’. De nieuwe Volvo XC90 wordt op de autoshow in Parijs officieel getoond aan het publiek. Vanaf voorjaar 2015 staat hij bij de dealers in de showroom.

Uitrusting (oude model)

De Volvo XC90 is er in twee versies: XC90 D4 en XC90 D5 AWD. Voor beide modellen kan gekozen worden uit meerdere standaard uitrustingsniveaus:

  • Kinetic
  • Momentum
  • Summum
  • R-Design
  • Executive (niét in D4)

Zoals je bij premium automerken mag verwachten is een basismodel al zeer complete uitgerust. Zeker bij Volvo. Veiligheid is één van de verkoopargumenten voor een Volvo, en bij de XC90 is dat niet anders: park assist, cruise controle, climate control, boordcomputer, LED dagrijverlichting en een alarm. De XC90 heeft standaard 7 zitplaatsen. Neem je een uitrustingsniveau hoger (Momentum of Summum) dan wordt er méér en méér aandacht besteedt aan extra luxe en comfort. Denk aan lederen bekleding, uitgebreide audio- en telefoonvoorziening en er is zelfs een massagestoel beschikbaar. De R-Design is meer voor de sportieve berijder. Bovenop de standaard uitrustingsniveaus zijn er tegen meerprijs vele opties en accessoires beschikbaar. Zo kan de XC90 tot en met 20” lichtmetalen velgen krijgen.

Techniek / motoren

De Volvo XC90 is verkrijgbaar met een dieselmotor met turbo:

  • D4: 2.4 liter dieselmotor met turbo (163 pk), 6-traps automaat
  • D5 AWD: 2,4 liter dieselmotor met turbo (200 pk), 6-traps automaat (met sportstand)

Concurrentie

Volvo XC90 - 7 zitplaatsen 1De luxueuze SUV modellen met 7 zitplaatsen van andere premium automerken zijn de voornaamste concurrenten van de Volvo XC90. Zo zijn er onder andere:

Prijzen

Er is al een Volvo XC90 voor net geen € 70.000,-. De vier wielen aangedreven D5 AWD kost € 4.000,- meer. De XC90 doet het ook erg goed op de markt voor gebruikte auto’s. De degelijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid van Volvo en de auto specifiek, maken hem populair. Zeker met de 7 zitplaatsen is het een goed alternatief voor het grote gezin.

Meer weten over de Volvo XC90 en actuele aanbiedingen? Kijk dan regelmatig op www.volvo.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2