Verlengde Mercedes-Benz

Written by on 6 juli 2015 in stationwagon - Reacties uitgeschakeld voor Verlengde Mercedes-Benz

 

De Duitse autofabrikant Mercedes-Benz heeft standaard een verlengde versie van een(top)model in haar assortiment. Om een verlengde Mercedes-Benz te maken, wordt het chassis en de carrosserie verlengd, waardoor een lange auto ontstaat met meer dan 7 zitplaatsen. De verlengde Mercedes-Benz modellen zijn stukproductie en met name bedoeld voor luxe personenvervoer, zoals limousinediensten.Verlengde Mercedes-Benz

De verlengde Mercedes-Benz is al decennia een vaste waarde in het gamma van de Duitse autofabrikant. Mercedes verlengt zelf in de fabriek het chassis en de carrosserie van haar (top)model, de E-klasse, en creëert daarmee een auto met potentieel méér dan 7 zitplaatsen. Mercedes geeft haar chassis altijd een werknaam, bestaande uit de letter ‘W’ gevolgd door een nummer. Bij de verlengde varianten verandert de ‘W’ in een ‘V’.

  • V189 : 1951 tot 1962
  • V110 : 1961 tot 1968
  • V114-115: 1967 tot 1976
  • V123 : 1976 tot 1985
  • V124 : 1985 tot 1995
  • V210 : 1995 tot 2002
  • V211 : 2002 tot 2009
  • V212 : 2009 tot heden

De gemiddelde consument is vanzelfsprekend niet bekend met de nummers die Mercedes in de fabrieken hanteert voor haar chassis. Men is meer vertrouwd met het uiterlijk van opvolgende generaties van de modellen. Volg je de tijdslijn van de E-klasse modellen, dan heb je in grote lijn ook de generaties van de verlengde Mercedes-Benz te pakken. Zo is er bijvoorbeeld in 1995 de introductie van de nieuwe Mercedes-Benz E klasse met de ronde koplampunits. En dus ook de verlengde variant van deze toenmalig nieuwe generatie.

De verlengde Mercedes is met name bedoeld voor het op luxueuze wijze vervoeren van (belangrijke) passagiers. Het zijn dan ook voornamelijk taxi- en limousinebedrijven die als afnemers worden gezien. Ook in politieke kringen vind je menig verlengde Mercedes terug om hoogwaardigheidsbekleders te vervoeren. Het mag duidelijk zijn dat een verlengde Mercedes-Benz maatwerk is en niet op voorraad wordt geproduceerd. De verkoopcijfers van de generatie W124 (1985-1995) laten bijvoorbeeld zien dat van de meer dan 2,5 miljoen verkopen, nog geen 0,1% wordt gevormd door de verlengde variant.

verlengde mercedes-benz 1Speciale vermelding krijgt de Mercedes-Benz 600 (ook wel W100 genoemd). De Duitsers wilden een auto op de markt zetten die zijn gelijke slechts kent in de topklasse van het luxe-segment. Denk aan modellen van Rolls Royce of aan grote, luxe Amerikaanse limousines. Men heeft maar liefst 7 jaar uitgetrokken voor de ontwikkeling van de W100, die in 1963 in productie is genomen. Hij mat maar liefst 5,54 meter in lengte. Alsof dat niet voldoende was, kwam hij ook beschikbaar in een verlengde variant: de V100. De verlengde Mercedes van 6,24 meter had optioneel meer dan 7 zitplaatsen en 6 portieren. De verlengde auto werd ook de ‘Mercedes-Benz 600 Pullman’  genoemd. De naam Pullman is in het Italiaanse nog altijd de aanduiding van een bus. Zeer gewild, vooral bij staatshoofden en koninklijke huizen, was de Landaulet uitvoering. Hierbij kon het dak boven de achterpassagiers worden geopend, als ware een cabriolet. Deze legendarische Mercedes-Benz 600 Pullman (V100) is leverbaar geweest tot 1981.

Design

Over het design van de verlengde Mercedes-Benz valt weinig meer op te voeren, dan dat hij zéér lang is. De auto in basis gelijk aan de standaard uitvoering, maar dan veel langer. Het is in de meeste gevallen de E-klasse die wordt verlengd door Mercedes zelf. Het verlengen heeft enkel en alleen tot doel om meer binnenruimte te krijgen, welke kan worden ingevuld met bijvoorbeeld een derde zitrij om zo 7 zitplaatsen of zelfs meer te creëren. In plaats van twee portieren, krijgt de auto er drie aan elke flank.

Uitrusting

De uitrusting van de verlengde Mercedes is in de meeste gevallen maatwerk. De auto wordt geheel naar wens van de klant aangekleed en uitgerust. Je mag ervan uitgaan dat alle mogelijke opties aanwezig zijn. Waar normaliter autofabrikanten zich concentreren op de bestuurder, zal het bij de verlengde Mercedes met name de passagier(s) aan niets ontbreken.

Concurrentie

De concurrentie van de verlengde Mercedes-Benz moet gezocht worden bij de andere premium automerken, die eveneens hun (top)model uit het assortiment aanbieden in een verlengde variant. Denk aan de Audi A8, Volkswagen Phaeton of de BMW 7-serie.

Prijzen

verlengde mercedes-benzDe verlengde Mercedes-Benz wordt nieuw helemaal op maat gemaakt. Prijzen zijn dan ook lastig te noemen. Zoek jij een auto voor jouw grote gezin, bij voorkeur met 7 zitplaatsen, maar wil je niet een MPV of personenbus? Zoek dan op het internet naar een gebruikte verlengde Mercedes-Benz.

Je moet wel goed zoeken en niet direct opgeven. Ze zijn er niet veel, maar het gaat je lukken. Zeker de modellen uit de jaren ’80 en ’90 kom je wel tegen. De auto’s zijn vaak voorzien van veel luxe en comfort, voor zover alles goed is onderhouden natuurlijk. De prijs zal worden bepaald door marktwerking, ofwel door vraag en aanbod.

Wil jij meer weten over actuele modellen van Mercedes-Benz, waaronder ook veel modellen met optioneel 7 zitplaatsen? Kijk dan op www.mercedes-benz.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?

 


UA-53613742-2