Toyota Sienna

Written by on 12 januari 2015 in fullsize-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Toyota Sienna

 

De Toyota Sienna is een fullsize MPV model, welke in 1997 het levenslicht zag. De Toyota Sienna wordt enkel en alleen ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt. Hij kwam als opvolger van de Toyota Previa, die niet voldeed aan de wensen van de Amerikaanse autorijder. De Toyota Sienna is inmiddels in haar derde generatie. Op de Nederlandse wegen kun je een Toyota Sienna tegenkomen die via het importkanaal is geleverd.


Toyota Sienna met 7 zitplaatsen

Toyota Sienna 7 zitplaatsenDe Toyota Sienna is in 1997 op de markt gebracht. Hij wordt ontwikkeld en gemaakt in Noord-Amerika en is ook primair bedoeld voor die markt. Vanaf 1990 heeft Toyota de Previa op de markt, óók in Noord-Amerika. De Previa voldoet niet echt aan de wensen van de Amerikaanse consument. Toyota wilde graag een actieve rol blijven spelen in dit segment. In 1997 komt dan ook de Toyota Sienna op de markt.

Deze wagen heeft voorwielaandrijving, een zware motor en een ongekend hoge mate van luxe en comfort. Zoals de Amerikaan dat verwacht. In Europa blijft men de Previa tot 2006 leveren als het model met 7 ruime zitplaatsen. De eerste generatie Toyota Sienna is leverbaar geweest van 1997 tot aan 2002. De tweede generatie liep van 2003 tot 2010. Inmiddels in haar derde generatie aangekomen. De Toyota Sienna is niet in Europa leverbaar via het reguliere dealerkanaal. Alleen via import kan een model als de Sienna worden aangeschaft en via deze weg zijn meerdere modellen op de Nederlandse wegen terecht gekomen.

Design

De Toyota Sienna is een duidelijke full-size MPV. In Amerika wordt deze klasse mini-van genoemd. Duidelijk is dat het ontwerp is gericht op ruimte en comfort en daarmee een ideale reisgenoot is voor het (grote) gezin. De derde generatie Toyota Sienna is ontworpen door Kazuo Mori. Deze fervent liefhebber van de autosport, is er persoonlijk verantwoordelijk voor dat de meer sportieve SE uitvoering in het gamma is opgenomen. Denk hierbij onder andere aan de 19” wielen die het verschil maken!

Uitrusting

De Toyota Sienna (derde generatie) is beschikbaar in 5 uitrustingsniveaus:

  • Base
  • LE
  • XLE
  • Limited
  • SE

Toyota Sienna 7 zitplaatsen 2Het uitrustingsniveau loopt op vanaf basis tot aan de meer luxe XLE en Limited variant. Voor de sportieve rijder is de SE uitvoering. De stoelen, of liever gezegd zetels van de Toyota Sienna bieden veel comfort. Natuurlijk beschikt de auto over 7 zitplaatsen! De auto is voorzien van een Smart Key System met startknop. Zowle voor als achterin zijn entertainmentsystemen beschikbaar. Vanzelfsprekend zijn airbags rondom aanwezig en bieden systemen als Pre Collision System (PCS), Safety Connect, achteruitrijdcamera en automatisch grootlicht dimmer ‘meer veiligheid en comfort aan de bestuurder. De 2e zitrij van de Sienna kan niet worden weggevouwen, maar moet worden verwijderd om meer laadruimte te creëren. Dit komt overigens wel het zitcomfort van de stoelen op de 2e zitrij ten goede.

Techniek / motoren

De Sienna van de derde generatie (2010 – …) is leverbaar met een 3,5 liter of 2,7 liter benzinemotor, die respectievelijk 266 en 187 pk leveren. De 2.7 liter motor is een 4 cilindermotor, terwijl andere motoren altijd een V6 zijn. De transmissie wordt verzorgd door een 6 traps automaat. Op de Sienna is optioneel vierwielaandrijving mogelijk voor de uitvoeringen LE, XLE en Limited. Het model van de tweede generatie beschikt over een 3,3 liter V6 VVT-i of een 3,5 liter V6 Dual VVT-i motor. Deze motoren zijn te bedienen met een 5 traps automaat en ook deze Sienna is optioneel leverbaar geweest met vierwielaandrijving.

Concurrentie

De Toyota Sienna heeft in de jaren ’90 van de vorige eeuw en in de jaren na het millennium concurrentie van modellen als de Honda Odessey, Chrysler Grand Voyager, Chevrolet Trans Sport, Dodge Gran Caravan, Ford Windstar, Pontiac Montana en vele anderen. Tegenwoordig kunnen modellen als de Volkswagen Routan, Chrysler Town & Country of in Europa de Lancia Voyager als concurrenten worden gezien. Feit is en blijft dat de Europese markt minder in trek is voor autofabrikanten van dermate grote modellen. Dat heeft niet alleen met de vaag vanuit de markt te maken, maar ook met wet- en regelgeving, met name op gebied van milieu en belastingen.

Prijzen

De Toyota Sienna is in Noord-Amerika te koop met een vanafprijs van nog geen $ 29.000,-. De prijs van een nieuwe Sienna in Nederland zal relatief hoog liggen, omdat bij invoer de BPM moet worden betaald. De zware auto met relatief zware en niet zuinige motor (volgens Europese richtlijn) tikken aan. Op de markt voor gebruikte auto’s kun je wellicht een Toyota Sienna aantreffen. Dit zal eerder een uitzondering, dan regel zijn.

 

Wil jij meer weten over de Toyota Sienna, kijk dan op www.toyota.com!

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2