Toyota Previa

Written by on 23 maart 2014 in fullsize-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Toyota Previa

 

Vanaf 1990 rijdt de Toyota Previa al rond. De Previa met 7 zitplaatsen (of 8 indien gewenst) neigt vanwege de enorme omvang naar een mini-van, maar het is een fullsize MPV. De enorme binnenruimte is flexibel in te delen. Door stoelen weg te vouwen of te verwijderen kunnen vele combinaties worden gevonden tussen voldoende zitplaatsen en véél bagageruimte. De Toyota Previa is een betrouwbare auto, ook zeer geschikt voor het grote gezin.


Toyota Previa met 7 zitplaatsen

De 1e generatie Toyota Previa kwam in 1990 op de markt beschikbaar. De enorm grote auto viel in het segment van minibusjes, daar het segment MPV zoals dit jaren later bekend werd, nog niet echt bestond. De Japanners van Toyota zagen al vroeg in dat de successen van modellen als de Renault Espace en Chrysler Voyager niet uit de lucht kwamen vallen. Bij de eerste generatie Previa lag de motor onder de bestuurdersstoel, zoals in een busje, en drijft de achterwielen aan. De eerste Previa was leverbaar met 6, 8 of natuurlijk 7 zitplaatsen. Halverwege jaren ’90 krijgt de grote Previa een midi-MPV onder zich: de Picnic.

Toyota Previa - 7 zitplaatsenIn 2000 volgt de 2e generatie. De nieuwe Previa wordt gebouwd op het platform van de Toyota Camry. De motor wordt nu voorin geplaatst (voorwielaan-drijving). Er komen meerdere motoren beschikbaar, waarbij in Japan zelfs een hybridemotor! In 2003 krijgt de 2e generatie Previa een facelift en in 2006 wordt de derde generatie ingevoerd. De 3e generatie komt vanwege de hevige concurrentie niet naar Europa.

Uitrusting

De Toyota Previa is een zeer comfortabele MPV. Alles wat aan techniek en technologie bij kan dragen aan veiligheid, comfort en verbetering van rijeigenschappen, is leverbaar op de Previa. Wel moet je dit plaatsen in de tijd waarin de auto is uitgebracht. Technologische systemen, zoals deze anno 2014 zeer gewoon zijn, bestonden in de jaren ’90 nog niet. Elektrisch bedienbare ramen waren destijds al een luxe optie die lang niet in alle auto’s beschikbaar was. Wat de Previa wel aan uitrusting biedt is veel ruimte en de mogelijkheid tot 7 zitplaatsen.

Techniek / motoren

De eerste generatie Toyota is leverbaar met een 2.4 liter benzinemotor. Pas bij de tweede generatie worden er meerdere motoren aangeboden, zodat de klant kan kiezen:

  • 2.0 liter dieselmotor
  • 2.4 liter benzinemotor

Een 3.0 liter V6 motor komt niet naar Europa, voornamelijk vanwege wet- en regelgeving in verband met uitstoot (milieu). Ook de hybride aandrijving komt niet en dat heeft te maken met het feit dat rond het jaar 2000 er hier (nog) géén gedegen infrastructuur is voor (semi) elektrische voertuigen.

Concurrentie

Toyota Previa - 7 zitplaatsen 1De Toyota Previa kent een moordende concurrentiestrijd met veel Europese automerken in het segment fullsize MPV. De Franse/Italiaanse vierling en de Duitse/Amerikaanse/Spaanse drieling, leveren zo al 7 concurrenten. Buiten de Europese MPV’s zijn er ook legio Aziatische modellen.

Prijzen

De Toyota Previa is vanaf 2006 niet meer leverbaar in Nederland (en de rest van Europa). Je vindt de Previa alleen als gebruikte wagen op websites als autotrack.nl en martkplaats.nl. Door even goed te zoeken, kun je voor relatief scherpe prijzen een rijk uitgeruste Previa vinden, waar je nog jaren rijplezier aan zult beleven. Toyota motoren staan bekend om hun betrouwbaarheid en lange levensduur.

Meer weten over actuele modellen en aanbiedingen van Toyota? Kijk eens op www.toyota.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2