Tesla Model S (2012)

Written by on 2 april 2015 in stationwagon - Reacties uitgeschakeld voor Tesla Model S (2012)

 

De Tesla Model S is een 100% elektrisch aangedreven auto van het Amerikaanse Tesla Motors. Men heeft alles in het werk gesteld om niet alleen een prachtige, veilige en ‘groene’ auto te ontwikkelen. De Tesla Model S heeft een zeer gestroomlijnd uiterlijk, dat zelfs neigt naar een coupé. De Tesla Model S is door het toevoegen van twee naar achteren gerichte kinderstoelen in de laadruimte, beschikbaar met 7 zitplaatsen!



Tesla Model S

Het Amerikaanse bedrijf Tesla Motors, vernoemd naar Nikola Tesla, de uitvinder van de wisselstroommotor, is vanaf 2003 gericht op het veranderen van de automobielbranche. Men steekt veel tijd, energie en heel veel geld in het ontwikkelen van elektrisch aangedreven auto’s. Dit leidde in 2008 tot de komst van de Tesla Roadster. Een sportauto met twee zitplaatsen. Het is ’s werelds eerste elektrisch aangedreven auto welke wordt gevoed door een lithium-ion accupakket. Er zijn uiteindelijk maar 2.400 Tesla Roadsters gebouwd.

Tesla model S -  voorzijdeDe inkomsten uit de verkoop van de Roadster en alle ervaring die Tesla heeft op kunnen doen, zijn gebruikt bij de ontwikkeling van de Tesla Model S. Deze is in 2012 gelanceerd en is vanaf 2013 in Nederland verkrijgbaar! Naast het aanbieden van de 100% elektrische auto’s, wil Tesla een totaalconcept voor elektrisch rijden leveren. Dus ook de infrastructuur die noodzakelijk is (lees: de laadpunten) om de Tesla rijders hun auto zorgeloos te kunnen laten rijden.

Design

Het designteam van Tesla heeft zich bij het ontwerpen van de Tesla Model S gericht op een zo laag mogelijke luchtweerstand om nog meer kilometers te kunnen rijden op een acculading. Intelligente luchtvering (optie), welke de auto tijdens het rijden iets laat zakken, draagt eveneens hieraan bij. De Model S is een heel veilige auto, met name door de solide constructie en gebruikte materialen. Het resultaat is een schitterende auto, met de uitstraling van een exclusieve coupé.

Uitrusting

Tesla Model S - 7 zitplaatsenBovenop de standaard uitrusting zijn veel opties en accessoires, al dan niet in samengestelde pakketten beschikbaar. Denk ook aan kleurstelling, gebruikte materialen en uiterlijke accenten. Eén van de opties zijn een tweetal naar achtergerichte zitplaatsen in de laadruimte. Hierdoor is de Tesla Model S dus uit te rusten met 7 zitplaatsen! Heb je de zitplaatsen even niet nodig, dan vouw je ze eenvoudig en geheel vlak weg in de vloer!

Techniek / motoren

Je kunt uit 4 soort aandrijving kiezen bij de Tesla Model S:

  • 60 (60 kW), achterwielaandrijving
  • 85 (85 kW) achterwielaandrijving
  • 85D (85 kW) dual engine, vierwielaandrijving (een motor voor én een motor achter)
  • P85D (85 kW) dual engine, vierwielaandrijving (een motor voor én een motor achter)

Afhankelijk van de aandrijving van jouw keuze variëren de prestaties. Topsnelheid van de Model S ligt op 250 kilometer per uur (uitvoeringen met dual engine). Accelereren van stilstand tot 100 kilometer per uur gaat in 5 tot iets meer 6 seconden. Let wel, de P85D met 700 pk (!) doet het in slechts 3.4 seconden. De actieradius van de 60 kW uitvoering is 190 kilometer. De 85 kW uitvoeringen hebben een theoretische actieradius van circa 500 kilometer. De weergegeven actieradius is haalbaar met ideale omstandigheden. In praktijk zullen deze cijfers iets lager uitvallen!

De P85D uitvoering is het topuitvoering van de Tesla Model S. De auto is voorzien van twee elektromotoren: één motor drijft de voorwielen aan, de andere drijft de achterwielen aan. Het totale vermogen is 700 pk: te weten 224 pk vóór en 476 pk achter! Om de auto handelbaar te houden, zijn aanpassing nodig: een speciaal afgestemd onderstel is ontwikkeld, de auto heeft een koolstofvezel spoiler achterop en is voorzien van speciale remmen. Tesla heeft een Tech pakket en intelligente luchtvering ontwikkeld, welke ook noodzakelijk zijn om de P85D in bedwang te houden als bestuurder!

Opladen van de Tesla Model S doe je met een kabel met stekker. Je verbindt de auto aan een bron, bijvoorbeeld een gewoon stopcontact of een krachtstroombron, zoals een laadstation thuis of een openbare laadpaal. Afhankelijk van de bron die je gebruikt heb je verschillende kabels nodig!

Tesla model S -  superchargerTesla heeft voor het snelladen speciale SuperCharge laadstations ontwikkeld. Deze vind je op locaties door heel Europa! In nog geen halfuur is jouw Tesla opgeladen. Supercharging is alleen mogelijk bij de uitvoeringen van 85 kWh. Vanaf zomer 2015 heeft men ook SuperCharge laadstations voor thuis!

Concurrentie

De Tesla Model S is een 100% elektrische auto. Tesla wil niet alleen het vervoermiddel aanbieden, maar investeert ook veel om haar klanten een infrastructuur aan te bieden, zodat rijden in de Tesla als een plezierige, duurzame en vooral gemakkelijke manier van vervoer wordt ervaren. Veel automerken, ook premium merken, kiezen veelal voor de hybride en plug-in hybride aandrijving. Hierbij ben je minder afhankelijk van de hoeveelheid stroom in de accu’s. Je kunt altijd benzine of diesel bij een willekeurige pomp tanken om alsnog veilig thuis te komen. Concurrentie met dezelfde techniek als de Tesla Model S is er niet veel. Tesla strijdt daarom om de gunst van de klant met premium automerken die een andere oplossing aanbieden, zoals: de Volvo XC90 T8 Twin Engine, Porsche Panamera S Hybrid en Porsche Cayenne S Hybrid, Mercedes-Benz S 500 plug-in hybrid, BMW X5 xDrive40e of de Audi Q7 e-tron.

Prijzen

Een nieuwe Tesla Model S is al verkrijgbaar vanaf € 71.300,-. Dat is de prijs voor de uitvoering met 65 kW. Prijzen lopen op, afhankelijk van jouw keuzes op het gebied van aandrijving, opties en accessoires. De Tesla Model S P85D begint bij € 107.300,-

Wil jij meer weten over de Tesla Model S? Kijk dan op www.teslamotors.com

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?

 


UA-53613742-2