Renault Grand Scenic

Written by on 1 februari 2014 in midi-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Renault Grand Scenic

 

Het Franse automerk Renault staat aan de wieg van de MPV en midi-MPV. In 1996 introduceert men de Renault Megane Scenic (later: Renault Scenic) die later ook met 7 zitplaatsen beschikbaar wordt. Deze midi-MPV heeft de ruimte en flexibele indeling die inmiddels succesvol is gebleken bij de grotere Renault Espace. Toch heeft de midi-MPV het formaat van een middenklasse auto. De Renault Scenic was de eerste in zijn soort. Later is de Grand Scenic met 7 zitplaatsen gekomen.


Renault Grand Scenic met 7 zitplaatsen

Renault Grand Scenic - 7 zitplaatsenRenault heeft vanaf halverwege de jaren ’80 ervaring met het aanbieden van een ruimtelijke auto, waarvan de indeling flexibel in te richten is. De Renault Espace is jarenlang één van de weinige MPV’s op de markt geweest. In 1996 komen de Fransen wederom met een uniek model: de midi-MPV. Een auto met dezelfde voordelen van een fullsize MPV, maar met het formaat van een middenklasser. Men gebruikt hiervoor de Renault Megane als basis. Een monovolume met hoge daklijn en hoge zit op het platform van de Megane is het resultaat. Dit verklaart ook waarom men bij de introductie de naam Megane gebruikt: Renault Megane Scenic. Later laat men de naam Megane vallen en wordt het Renault Scenic. Het model midi-MPV valt goed in de smaak bij het publiek. De auto wordt uitgeroepen tot ‘Auto van het jaar 1997’. Vele merken volgen Renault en komen jaren later ook met een midi-MPV. Renault zelf heeft met de Scenic geprobeerd verschillende versies op de markt te brengen. Zo is er een vierwiel aangedreven variant geweest. Deze stond hoog op de wielen en had kunststof panelen rondom.

In 2003 krijgt de Renault Scenic een tweede generatie. Aanvankelijk is de Scenic niet leverbaar met 7 zitplaatsen. Dit is vanaf 2003 wel het geval: de Renault Grand Scenic wordt geïntroduceerd. Deze Grand Scenic is daadwerkelijk iets langer, waardoor extra ruimte ontstaat die nodig is voor 7 zitplaatsen. Wil je wel extra ruimte, maar geen 7 zitplaatsen, dan is de Grand Scenic ook leverbaar met 5 zitplaatsen. In 2009 volgt de derde generatie. De ruimte in de auto is groot, tot wel 2.000 liter bagageruimte wanneer de zitplaatsen worden verwijderd. Je kunt de ruimte naar eigen wens inrichten. Heel bewust heeft de Renault Grand Scenic geen schuifdeuren. Renault wil nadrukkelijk een personenauto met de ruimte van een MPV in de markt zetten. Met normale portieren blijft de auto toch meer een gewone personenauto.

Uitrusting

De Renault (Grand) Scenic is verkrijgbaar in verschillende uitrustingsniveaus:

 • Authentique
 • Expression
 • Dynamique
 • Bose
 • Privilege

De basisuitvoering Authentique heeft onder andere de volgende zaken: airbags, ESP, in carrosseriekleur mee gespoten deurgrepen en spiegels, airconditioning, hill-start assist. Standaard heeft de Scenic 15”stalen wielen, de Grand Scenic 16”. Door een uitrustingsniveau hoger te nemen, krijg je meer opties en aankleding die rijcomfort en veiligheid doen toenemen. Ook worden uiterlijke accenten, zoals chroomlijsten, toegevoegd voor een meer zakelijk karakter van de auto. De Bose uitrusting is een samenwerking met Bose, bekend om haar hoge kwaliteit audiosystemen. Bovenop de standaarduitrustingsniveaus kunnen naar wens en tegen meerprijs opties en accessoires worden toegevoegd. Deze worden regelmatig in een pack aangeboden, zoals Pack Lumiere (panorama schuif- en kanteldak in combinatie met privacy glas).

Techniek / motoren

Voor de Renault (Grand) Scenic zijn de volgende motoren beschikbaar. Bij de motoren waar ‘Energy’ is weergegeven, is door Renault veel aandacht geschonken aan een schoner milieu. Niet alleen de motor draagt hiertoe bij (minder uitstoot tijdens de levensduur van de auto), maar in het gehele productieproces van de auto tot aan het recyclen van de auto blijft deze aandacht bestaan.

 • 1.6 liter 16V e85 benzinemotor (100 pk)
 • 1.2 liter ‘Energy’ TCe stop&start benzinemotor (115 pk)
 • 1.4 liter TCe benzinemotor (130 pk)
 • 2.0 16V CVT benzinemotor (automaat) (140 pk)
 • 1.4 liter ‘Energy’ dCi stop&start dieselmotor (110 pk)
 • 1.4 liter dCi EDC dieselmotor (EDC = schonere en zuinigere automatsiche transmissie) (110 pk)
 • 1.6 liter ‘Energy’ dCi stop&start dieselmotor (130 pk)

Concurrentie

Renault Grand Scenic - 7 zitplaatsen 1De Renault Grand Scenic met 7 zitplaatsen heeft concurrentie te duchten van andere midi-MPV modellen, zoals de Mazda 5, Fiat 500L Living, Kia Carens, Peugeot 5008, Opel Zafira Tourer en Citroen Grand C4 Picasso.

Prijzen

Er is al een Renault Grand Scenic vanaf € 26.190,-. Voor de leaserijders is het goed te weten dat de modellen in de 25% bijtelling vallen, behalve de modellen aangeduid met ‘Energy’.

Meer weten over de Renault Grand Scenic en actuele aanbiedingen? Kijk op www.renault.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2