Nieuwe Volvo XC90 (2015)

Written by on 13 januari 2015 in SUV - Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe Volvo XC90 (2015)

 

Eind augustus 2014 laat het Zweedse automerk de nieuwe Volvo XC90 zien aan het publiek via de media. Ondanks duidelijk herkenbaar, is de nieuwe XC90 daadwerkelijk een écht nieuwe auto. De wagen is vanaf de grond af aan helemaal opnieuw gebouwd, inclusief een nieuw platform. Vanzelfsprekend ontbreken de 7 zitplaatsen niet!Nieuwe Volvo XC90 met 7 zitplaatsen

De Volvo XC90 komt in 2002 voor het eerst op de markt. In navolging op andere premium merken die een grote SUV in het gamma hebben opgenomen, komt ook Volvo met een auto die ruimte, comfort en luxe koppelt aan de stoere SUV die hoog op de wielen staat. Vanzelfsprekend ontbreekt het op het gebied van veiligheid aan niets bij de XC90. Volvo bouwt de XC90 met veel onderdelen uit andere modellen. De XC90 straalt klasse uit en de auto spreekt ook de Amerikaanse consument aan. Dat is voor een Europees model een sterke troef. De interesse in grote, brandstof slurpende SUV’s neemt in de jaren na de introductie sterk af. Toch weet Volvo de verkopen van de XC90 redelijk op peil te houden, mede door het vervangen van de motoren door zuinigere, ‘groenere’ motoren. Volvo introduceert eind 2014 dus zelfs een geheel nieuwe Volvo XC90 … met 7 zitplaatsen!

Design

new Volvo XC90De nieuwe Volvo XC90 is helemaal opnieuw ontworpen. Deels kun je dat aan de buitenkant zien. Opvallend zijn bijvoorbeeld de koplampen en de grotere grill met het Volvo logo. Minder zichtbaar is het geheel nieuwe Scalable Product Architecture (SPA) platform. Dit geheel nieuwe platform wordt door Volvo in de toekomst gebruikt voor veel nieuwe modellen. De nieuwe Volvo XC90 is het eerste model dat gebruik maakt van de gedeelde platform.

Uitrusting

De nieuwe Volvo XC90 is zeker aan de binnenkant flink onder handen genomen. Letterlijk wordt hij aangeprezen als: ”… de meest luxueuze Volvo die we ooit hebben gemaakt!”. Aan alles is aandacht besteedt: zachtlederen bekleding, houten accenten die met de hand zijn bewerkt en verder een zeer nette en strakke afwerking. De lichtmetalen velgen zijn 21” of zelfs 22”. De auto beschikt over een geavanceerd en zeer gebruikersvriendelijk multimedia- en entertainment systeem met tablet touchscreen en HUD-display. Natuurlijk beschikt de nieuwe Volvo XC90 ook over 7 zitplaatsen. De derde zitrij is makkelijk weg te klappen, waar je zelfs de auto niet meer voor uit hoeft. Een druk op de knop is voldoende. Er zullen zeker standaard uitrustingsniveau beschikbaar komen. Deze kunnen geheel naar wens worden uitgebouwd en aangevuld met accessoires. Ter ere van de introductie brengen de Zweden in een beperkte oplage een model uit als ‘First Edition’.

Techniek / motoren

Voor de aandrijving van de nieuwe Volvo XC90 kan worden gekozen uit een drietal motoren:

  • 2,0 liter benzinemotor T5 (254 pk), 8 traps automaat, All Wheel Drive
  • 2,0 liter dieselmotor D4 (190 pk), 8 traps automaat,
  • 2,0 liter dieselmotor D5 (225 pk), 8 traps automaat, All Wheel Drive
  • plug-in hybride T8 Twin Engine (400 pk), 8 traps automaat, All Wheel Drive

De auto is 4,94 meter lang en 2,24 meter breed. Het laadvermogen is bijna 1.900 liter. De wagen weegt 2.690 kilogram of 2.750 kilogram met All Wheel Drive. Ondanks het formaat en gewicht van de auto, weten de D5 dieselmotor de XC90 in 7,8 seconden vanuit stilstand tot 100 kilometer per uur te krijgen. De T5 benzinemotor doet er een fractie langzamer over.

Concurrentie

Concurrentie kent de nieuwe Volvo XC90 vooral van de SUV modellen van de premium merken. Deze modellen worden gekenmerkt door een uitermate hoog niveau aan luxe, comfort en kwaliteit. Denk aan de Volkswagen Touareg, BMW X5 of Porsche Cayenne, die overigens allen géén 7 zitplaatsen bieden. Of aan de Audi Q7, Land Rover Discovery 4 en Mercedes-Benz GL klasse die wel optioneel 7 zitplaatsen bieden.

Prijzen

nieuwe Volvo XC90 - 7 zitplaatsenEr is al een nieuwe Volvo XC90 vanaf € 67.995,-. Voor de leaserijders is het interessant te weten dat de nieuwe XC90 met T8 plug-in hybride aandrijving slechts 14% bijtelling kent! De nieuwe Volvo XC90 wordt in het najaar 2014 op de autoshow in Parijs officieel getoond aan het publiek. Vanaf voorjaar 2015 staat hij bij de dealers in de showroom.

Meer weten over de nieuwe Volvo XC90? Kijk dan op www.volvocars.com/nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2