Mercedes-Benz R klasse

Written by on 1 februari 2014 in cross-over - Reacties uitgeschakeld voor Mercedes-Benz R klasse

 

In 2005 lanceert het Duitse automerk Mercedes-Benz een volledige nieuw model met optioneel 7 zitplaatsen: de Mercedes-Benz R-klasse. De auto volgt niet een bestaand model op, maar wordt in de markt gezet als Grand Sports Tourer en moet een antwoord zijn op de vraag naar grote, ruimtelijke auto’s. De auto is een combinatie van een SUV en een MPV. Mercedes-Benz voegt hier veel luxe comfort aan toe.


Mercedes-Benz R-klasse met 7 zitplaatsen

Mercedes-Benz R-klasse - 7 zitplaatsenDe R-klasse van Mercedes-Benz wordt in 2001 al aan het publiek getoond. De productie start uiteindelijk in 2005 en vanaf 2006 staat hij daadwerkelijk bij de dealer. De R-klasse heeft zoveel ruimte dat 7 comfortabele zitplaatsen heel logisch zijn. Hij wordt ook geleverd met 5 of 6 zitplaatsen. De verwachting na de introductie is, dat de auto één van de beschikbare SUV modellen, zoals de GL-klasse, zal gaan vervangen. De Duitsers houden echter álle modellen in productie. De R-klasse wordt simpelweg toegevoegd aan het assortiment.

De Mercedes-Benz R-klasse heeft een moeizame start. Het publiek weet de auto niet te plaatsen in standaard segmenten. Hij zou de concurrentie aan kunnen gaan met fullsize-MPV modellen. De uitrusting van de R-klasse is echter zo compleet, dat de vanafprijs ruimschoots de aanschafprijs van de meest aangeklede versie fullsize-MPV modellen van andere merken voorbij gaat. Er is een beperkt publiek dat zoveel geld wil en kan uitgeven aan een auto. Het is de vraag of dát specifieke publiek op een ruimtewagen als de R-klasse zitten te wachten. Mercedes-Benz houdt de R-klasse ‘in leven’ ondanks de matige verkoopcijfers. In 2011 krijgt de R-klasse een facelift en enkele kleine aanpassingen. Vanaf 2014 is de R-klasse niet meer opgenomen in het assortiment van Mercedes-Benz.

De R-klasse is een ruimtewagen. De auto is verkrijgbaar in twee lengtes: de korte variant meet alsnog 4,92 meter en de lange variant maar liefst 5,16 meter. De enorme afmetingen van de auto zorgen voor een enorme ruimte binnenin. Je kunt tot wel 2.385 liter bagage vervoeren, zonder probleem. Echter, het vervoeren van goederen of bagage, dáár is de auto niet primair voor bedoeld. De Mercedes-Benz R-klasse is bedoeld voor het zeer comfortabel vervoeren van personen. De auto heeft 7 ruime zitplaatsen. De passagiers op de 3e zitrij hebben veel been- en hoofdruimte. De stoelen achterin zijn even comfortabel als de andere ‘zetels’ in de auto. En zelfs met de 7 zitplaatsen is er nog altijd ruim 600 liter bagageruimte beschikbaar.

Techniek / motoren

De Mercedes-Benz R-klasse is beschikbaar met uiteenlopende motoren. Er worden motoren verschillende aangeboden voor de lange en korte versie van de R-klasse:

Korte wielbasis

  • R350 3,5 liter benzinemotor, 4matic BlueEFFICIENCY (306 pk), 7G-Tronic Plus automaat
  • R300 3,0 liter dieselmotor, CDI BlueEFFICIENCY (190 pk), 7G-Tronic Plus automaat
  • R350 3,0 liter dieselmotor, CDI 4matic (265 pk), 7G-Tronic Plus automaat

Lange wielbasis

  • R350 3,5 liter benzinemotor, 4matic BlueEFFICIENCY (306 pk), 7G-Tronic Plus automaat
  • R500 5,6 liter benzinemotor, 4matic (387 pk), 7G-Tronic automaat
  • R350 3,0 liter dieselmotor, CDI 4matic (265 pk), 7G-Tronic Plus automaat
  • R350 3,0 liter dieselmotor BlueTEC 4matic (211 pk), 7G-Tronic automaat

Concurrentie

De R-klasse kent geen directe concurrenten, omdat er geen andere merken zijn die een auto als de R-klasse aanbieden. Indirect neemt de auto het op tegen premium SUV’s met optioneel 7 zitplaatsen, zoals de Audi Q7, BMW X5 of Volvo XC90.

Prijzen

Mercedes-Benz R-klasse - 7 zitplaatsen 1De Mercedes-Benz R-klasse was leverbaar vanaf € 74.364,-. Dit is voor de korte variant met een 3.0 liter dieselmotor. De krachtigere benzinemotoren begonnen vanaf ruim € 80.000,-. De meest uitgebreide R-klasse was verkrijgbaar vanaf ruim € 136.000,-. Momenteel is de R-klasse alleen nog verkrijgbaar als voorraadmodellen en in het gebruikte segment. Je vindt ze op www.mercedes-benz.nl, bij de dealers of op bijvoorbeeld Autotrack of Autoscout24.

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2