Mercedes-Benz M klasse

Written by on 1 februari 2014 in SUV - Reacties uitgeschakeld voor Mercedes-Benz M klasse

 

De eerste generatie Mercedes-Benz M-klasse heeft optioneel 7 zitplaatsen. Het was de eerste SUV van de Duitse autofabrikant. Naast de M-klasse heeft men ook luxe terreinwagens in het assortiment die optioneel 7 zitplaatsen bieden. De M-klasse is tevens één van de eerste auto’s in het segment SUV. De SUV, een auto die luxe en comfort combineert met het uiterlijk en in sommige gevallen ook de capaciteiten van een terreinwagen is pas vanaf halverwege jaren ’90 sterk in opkomst gekomen. De M-klasse biedt ruimte, comfort en flexibiliteit.


Mercedes-Benz M-klasse met 7 zitplaatsen

Mercedes-Benz M klasse - 7 zitplaatsenIn 1997 komt Mercedes-Benz met de M-klasse op de markt. Het is een SUV (Sport Utility Vehicle) met optioneel 7 zitplaatsen. Er kunnen twee extra zitplaatsen op de derde zitrij worden geplaatst. Het segment SUV staat op dat moment nog in de kinderschoenen. De Range Rover en Land Rover Discovery zijn tot dan de enige terreinwagens die zowel het terrein in kunnen, maar ook luxe en comfort bieden voor het dagelijks verkeer op de weg.

Mercedes-Benz luidde met de M-klasse een nieuw tijdperk in. Veel andere merken volgen met een SUV, zoals de BMW X5, Porsche Cayenne en de Volvo XC90. Niet alle SUV modellen die in de jaren zijn uitgebracht hebben de mogelijkheid tot 7 zitplaatsen.

De eerste generatie M-klasse (W163) is uitgebracht van 1997 tot en met 2005. De tweede generatie is iets groter gemaakt: hij is 15 centimeter langer dan zijn voorganger. In 2011 is de derde generatie op de markt gekomen. Mercedes-Benz heeft met de M-klasse nog altijd een stevig marktaandeel in het segment SUV. Het is niet de enige SUV die Mercedes-Benz aanbiedt. Er zijn ook de G-klasse en de GL-klasse die als luxe terreinwagen vallen binnen het aanbod SUV’s. Alléén de eerste generatie M-klasse heeft de optie tot 7 zitplaatsen. Vanaf 2005 biedt Mercedes-Benz deze optie aan in de GL-klasse.

De eerste Mercedes-Benz M-klasse was 4,64 meter lang en 1,84 meter breed. Hij is daarmee niet veel groter dan een midi-MPV. Het is de hoge zit, de auto staat immers hoog op de grote wielen, de binnenruimte, de afwerking en het gebruik van hoogwaardige materialen, dat een Mercedes-Benz M-klasse interessant maakte. Natuurlijk zijn ook de bijzonder sterke motoren, waarvan de sterkste de auto van 2.300 kilogram in toch maar 6,8 seconden van stilstand naar 100 kilometer per uur kon krijgen.

Uitrusting

De standaard uitrusting van de M-klasse bevatte onder andere: ABS, airbags, airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór en stuurbekrachtiging. Met andere, meer uitgebreide uitrustingspakketten, zoals Inspiration of Special Edition, kon de auto een rijkere uitrusting krijgen. Met extra opties en accessoires tegen meerprijs kon de persoonlijk noot gegeven worden. Eén van de opties was de derde zitrij met twee extra zitplaatsen.

Techniek / motoren

De eerste generatie M-Klasse was verkrijgbaar met de volgende motoren:

  • ML320: 3.2 liter benzinemotor (218 pk), 6 cilinder, 4WD
  • ML500 5.0 liter benzinemotor (292 pk), 8 cilinder, 4WD
  • ML55 AMG: 5.5 liter benzinemotor (347 pk), 8 cilinder, 4WD
  • ML270 CDI : 2.7 liter commonrail dieselmotor (163 pk), 5 cilinder, 4WD
  • ML400 CDI: 4.0 liter commonrail dieselmotor (250 pk), 8 cilinder, 4WD

Concurrentie

Mercedes-Benz M klasse - 7 zitplaatsen 1De M-klasse kende in de jaren na haar introductie concurrentie van de andere premium merken die ook een luxe SUV op de markt brachten of hadden: BMW X5, Audi Q7, Volvo XC90, Land Rover Discovery en daarnaast de SUV’s zonder optie tot 7 zitplaatsen, zoals de Porsche Cayenne of Volkswagen Touareg.

Prijzen

Je rijdt anno 2014 al een nieuwe Mercedes-Benz M-klasse vanaf € 71.650,-. Let wel, alléén de M-klasse modellen van de eerste generatie (1997-2005) hebben optioneel 7 zitplaatsen. Het instapmodel van de eerste generatie kostte destijds ruim € 61.000,-. Je vindt momenteel nog veel M-klasse SUV’s van de eerste generatie in het segment met gebruikte auto’s. Voor enkele duizenden euro’s kun jij al in een M-klasse mét 7 zitplaatsen rijden!

Meer weten over de gangbare modellen van Mercedes-Benz, waaronder de M-klasse (zonder 7 zitplaatsen)? Kijk dan eens op www.mercedes-benz.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2