Mazda Premacy

Written by on 4 april 2014 in midi-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Mazda Premacy

 

In 1999 brengt Mazda een midi-MPV op de markt. Hiermee opent men als één van de eerste automerken de directe aanval op de Renault Scenic die jarenlang in dit segment heerst. De Mazda Premacy is in Europa in 2005 vervangen door de Mazda 5. In thuisland Japan hanteert men nog steeds de naam Premacy voor het model dat hier als Mazda 5 bekend staat. De Premacy is in Europa alleen als vijfzitter leverbaar geweest. In Japan heeft het model optioneel 7 zitplaatsen.


Mazda Premacy met 7 zitplaatsen

Jarenlang staat Renault met haar ruimtelijke mono-volume auto’s alleen aan de top op de Europese automarkten. De grote Renault Espace in het segment fullsize MPV en de Renault Scenic in het segment midi-MPV. De Scenic is als het ware een ‘opgeblazen’ Renault Megane. De hogere daklijn is het meest essentiële verschil, waardoor meer binnenruimte ontstaat. Meer hoofdruimte voor alle inzittenden geeft een enorm ruimtelijk effect. Dit slaat aan bij het publiek en dat merken ook andere automerken. Veel merken komen met soortgelijke modellen (zie concurrentie). Let wel, het gaat om auto’s met 5 zitplaatsen. In een later stadium gaan veel merken een stap verder en maken de auto’s nét iets langer, waardoor de optie tot 7 zitplaatsen ontstaat.

Mazda Premacy - 7 zitplaatsenDe Mazda Premacy komt in 1999 beschikbaar en is één van de eerste modellen die de aanval openen op de Scenic. De Premacy is een ruimtelijke auto, met veel hoofdruimte vanwege de hoge daklijn. De Premacy krijgt in 2001 een kleine facelift. Uiterlijk worden de bumpers, grill en achterlichten onder handen genomen.

De auto krijgt een boordcomputer en onder de motorkap worden sterkere motoren aangeboden. Verder wordt aandacht besteedt aan het realiseren van meer rijcomfort en veiligheid. Zo wordt de geluidsisolatie verbeterd en worden B-stijlen verstevigd. In 2005 stopt men met de Mazda Premacy en neemt de Mazda 5 het stokje over.

De Premacy is in Europa leverbaar geweest met 5 zitplaatsen. Met de Mazda 5 in het assortiment vanaf 2005, biedt Mazda ook een midi-MPV aan met standaard 7 zitplaatsen.

Techniek / motoren

De Mazda Premacy is uitgerust met één van onderstaande motoren:

  • 1.8 liter benzinemotor (101 pk)
  • 1.8 liter High Power benzinemotor (114 pk) (tot 2002 leverbaar)
  • 2.0 liter DiTD dieselmotor (90 pk, vanaf 2000 upgrade naar 100 pk)
  • 2.0 liter benzinemotor (131 pk) (vanaf 2002 leverbaar)

Concurrentie

De Mazda Premacy kent vele concurrenten. Denk aan de Volkswagen Golf Plus, Renault Scenic, Mitsubishi Space Star, Citroen Xsara Picasso en de Nissan Almera Tino. Het zijn allemaal ruimtelijke auto’s met een hoge daklijn. Ze bieden plaats aan 5 personen.

Prijzen

De Mazda Premacy is alleen te koop in het gebruikte segment. Goed zoeken en vergelijken op websites als marktplaats.nl en autoscout24.nl kan veel voordeel opleveren.

Meer weten over actuele modellen en aanbiedingen van Mazda? Kijk dan eens op www.mazda.nl 

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2