Mazda MPV

Written by on 25 maart 2014 in fullsize-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Mazda MPV

 

De Mazda MPV is een fullsize MPV model met 7 zitplaatsen. ‘MPV’ is ook de naam van de auto en niet alleen de aanduiding van het model. De Mazda MPV is al in 1989 uitgebracht als antwoord op de groeiende behoefte uit de markt aan ruimtelijke auto’s met 7 zitplaatsen en een flexibele indeling. Pas enkele jaren later volgden veel andere merken met een soortgelijk model.


Mazda MPV met 7 zitplaatsen

Mazda MPV - 7 zitplaatsenVanaf halverwege jaren ’80 is het MPV segment wereldwijd groeiende. Enkele Aziatische merken reageren, bijvoorbeeld door een busje ombouwen. In 1989 reageert Mazda als één van de eerste Aziatische automerken door een nieuwe auto te bouwen, die meer neigt naar een grote personenauto: de Mazda MPV. Pas jaren later volgen andere merken.

De Mazda MPV van de eerste generatie bood plaats aan wel 8 personen. De auto had géén achterportier aan de bestuurderszijde. Begin jaren ’90 komen ook andere Aziatische merken, zoals Toyota, Honda en Nissan met MPV-modellen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de Toyota Previa. Deze concurrentie doet de vraag naar de Mazda MPV afnemen. Door aanpassingen, zoals toevoegen van de ‘ontbrekende deur’, andere motoren en rijkere uitrusting geeft men de MPV weer wat glans. In 1999 volgt de tweede generatie. Vanzelfsprekend heeft de auto 7 zitplaatsen. Hij heeft nu twee schuifdeuren voor de passagiers. De derde zitrij kan geheel wegvouwen in de laadvloer. In 2006 stopt Mazda met het model MPV in Europa en Noord-Amerika. De Mazda 5 is de opvolger in deze markten.

Uitrusting

De Mazda MPV is leverbaar in verschillende uitrustingsniveaus. De basisuitrusting biedt alle noodzakelijke functionaliteiten. Hogere uitrustingsniveaus voegen opties en accessoires toe die bijdragen aan het vergroten van het rijcomfort en de rijveiligheid. In de speciale sportuitvoering is de auto aangepast met opties en accessoires, zodat meer nadruk ligt op sportief rijgedrag.

 • DX
 • LX
 • ES
 • LX-SV
 • GFX Sport

Techniek / motoren

De Mazda MPV (tweede generatie) is leverbaar geweest met één van onderstaande motoren:

 • 2.0 liter benzinemotor (van 1999 – 2002)
 • 2.5 liter benzinemotor (van 1999 – 2001)
 • 2.5 liter DOHC Ford Duratec V6 benzinemotor (170 pk) (van 1999 – 2002)
 • 2.3 liter benzinemotor (166 pk) (van 2002 – 2005)
 • 3.0 liter V6 benzinemotor (200 pk) (van 2002 – 2006)
 • 2.0 liter common rail turbo dieselmotor (136 pk) (2002 – 2006)

Concurrentie

Mazda Premacy - 7 zitplaatsen 1De Mazda MPV heeft concurrentie van ander MPV (en midi-MPV) modellen met 7 zitplaatsen, zowel van Aziatische als ook Europese autofabrikanten. Denk aan:

Prijzen

De Mazda MPV is alleen nog vindbaar als gebruikte auto. Je kunt deze modellen zoeken op websites zoals autotrack.nl of marktplaats.nl. Goed zoeken en vergelijken kan veel voordeel opleveren. Prijsbepalende factoren zijn de motor, bouwjaar, leeftijd en de staat van de auto. Opties en accessoires zijn extra’s en niet zozeer meer bepalend voor de waarde van de auto. Zoek daarom gerust even verder. Voor hetzelfde geld vind je zeker een model met een rijkere uitrusting. Je vindt al een gebruikte Mazda MPV met 7 zitplaatsen vanaf € 2.000,-

Meer weten over gangbare modellen en aanbiedingen van Mazda? Kijk dan eens op www.mazda.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2