Lancia Zeta

Written by on 7 april 2014 in fullsize-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Lancia Zeta

 

De Lancia Z, of Zeta voluit, is een full-size MPV met 7 zitplaatsen. De Zeta is uitgebracht in 1995. De auto is door Lancia gezamenlijk ontwikkeld met Peugeot, Citroen en Fiat. De auto biedt zeer veel binnenruimte en door de spelen met de stoelen kan de indeling geheel naar wens worden geplaatst. Of je nu veel bagage wilt vervoeren, of juist tot wel 7 zitplaatsen in de auto wilt, het kan in de Lancia Zeta.


Lancia Zeta met 7 zitplaatsen

In 1995 komt het Italiaanse automerk Lancia met de Zeta op de markt. Het is een full-size MPV met optioneel 7 zitplaatsen. De auto is ontwikkeld in samenwerking met Peugeot, Citroen en Fiat. Alle merken brachten het model tegelijk op de markt, ieder met kleine aanpassingen waardoor het toch een eigen karakter mee krijgt. De zustermodellen van de Lancia Zeta zijn:

  • Peugeot 806
  • Citroen Evasion
  • Fiat Ulysse

Lancia Zeta - 7 zitplaatsenMet dit gezamenlijke project wil de automerken strijden om markt-aandeel in het sterk groeiende segment MPV met 7 zitplaatsen. Tot dan toe is alleen de Renault Espace als Europees model beschikbaar in dit segment. Aziatische merken komen sterk op. De Lancia Zeta wordt in 2002 vervangen door een tweede generatie, welke ook  in samenwerking met dezelfde automerken wordt ontwikkeld en uitgebracht. Lancia doopt de tweede generatie om tot: Lancia Phedra.

Techniek / motoren

De Lancia Zeta heeft de keuze uit de volgende motoren:

  • 2.0 liter 8V turbo benzinemotor (147 pk) (vanaf 1995 tot 2000)
  • 2.1 liter turbo dieselmotor (109 pk) (vanaf 1996 tot 1999)
  • 2.0 liter 16V benzinemotor (132 pk) (vanaf 1999 tot 2000)
  • 2.0 liter JTD common rail dieselmotor (109 pk) (vanaf 1999)
  • 2.0 liter 16V benzinemotor (136 pk) (vanaf 2000)

Concurrentie

De Lancia Zeta heeft haar concurrenten in het segment MPV met 7 zitplaatsen zowel uit Azië, Amerika als Europa zien komen. Denk onder andere aan:

Leuk detail is dat de Chrysler Voyager vanaf 2011 als Lancia Voyager wordt verkocht en daarmee het MPV model in het assortiment van Lancia is, ná de Zeta en Phedra.

Prijzen

Lancia Zeta - 7 zitplaatsen 1De Lancia Zeta kun je alleen nog vinden als gebruikte auto. De Zeta is van de vier ‘zusters’ het minst verkocht en aangezien het model al geruime tijd uit het assortiment is, zal je goed moeten zoeken. Websites als autotrack.nl en marktplaats.nl kunnen hierbij helpen. Goed zoeken en vergelijken kan véél voordeel opleveren.

Meer weten over gangbare modellen en aanbieding van Lancia? Kijk dan eens op www.lancia.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2