Honda Odyssey

Written by on 12 januari 2015 in fullsize-MPV, mini-van - Reacties uitgeschakeld voor Honda Odyssey

 

De Honda Odyssey met 7 zitplaatsen is een zeer populaire full-size MPV van het Japanse automerk Honda. De Odyssey is al vanaf 1994 op de markt en heeft vanaf 1999 een variant voor de Noord-Amerikaanse markt en één voor de rest van de wereld. De Honda Odyssey is anno 2015 niet te koop bij Europese dealers, maar wel via import beschikbaar voor geïnteresseerden! Wees dus niet verbaasd als jij op de Nederlandse wegen voorbij wordt gereden door de grote Honda Odyssey met 7 zitplaatsen!


Honda Odyssey met 7 zitplaatsen

Honda Odyssey 7 zitplaatsenDe eerste Honda Odyssey is in 1994 al te koop. Dit model was nog relatief klein, hij viel in de compacte MPV klasse. In Europa werd dit model als Honda Shuttle aangeboden. De Odyssey was een succes in bijvoorbeeld thuisland Japan, maar de Amerkanen vonden het niets. In 1999 was het tijd voor een tweede generatie en dit moment werd door de Japanners van Honda aangegrepen om een eigen fabriek in de Verenigde Staten te bouwen en een model te ontwikkelen dat wél aansluiting vond op de Amerikaanse markt. Vanaf dit jaar bestaat er twee modellen van tweede generatie Honda Odyssey: één groot model voor de Amerikaanse markt en een iets kleinere Honda Odyssey voor de rest van de wereld. En het zijn echt niet dezelfde modellen! Sterker nog, de grotere Amerikaanse Odyssey werd tussen 1999 en 2005 in thuisland Japan verkocht als Honda LaGreat. In de Verenigde Staten is de tweede generatie leverbaar geweest van 1999 tot 2005. De derde generatie liep van 2005 tot 2010. Vanaf 2011 is de vierde generatie beschikbaar.

De Honda Odyssey was van 1996 tot 1999 ook als Isuzu Oasis in de Verenigde Staten te koop. De Isuzu was praktisch dezelfde auto als de Odyssey, maar goedkoper en met een betere garantie. Tegenwoordig kun je via importkanalen een Honda Odyssey naar Nederland halen. Het betreft dat met name de Amerikaanse variant, want de internationale Honda Odyssey naar Nederland halen zou veel geld kosten, terwijl dat model veel vergelijkbare Europese concurrenten kent. Gelukkig zijn er nog altijd mensen die de stap van import (uit de Verenigde Staten) wagen en de prachtige Odyssey ook over de Nederlandse wegen laten rijden.

Design

Het ontwerp van de Honda Odyssey is niet verrassend. Een full-size MPV, in de Verenigde Staten een segment dat als mini-van doorgaat en dat is niet zo raar, want het formaat is gróót! Het model is in de loop der jaren meermaals aangepast, hetzij als geheel nieuwe generatie of als tussentijdse opfrisbeurt. Vanaf 2011 is er al de vierde generatie Odyssey op de Amerikaanse markt beschikbaar. Deze vierde generatie Odyssey is nog breder geworden tot ruim 2.01 meter! De daklijn is opvallend lager. Hierdoor oogt de wagen minder als een MPV of mini-van, maar neigt het meer naar een groot uitgevallen stationwagen. En groot is hij met een lengte van ruim 5,15 meter! Dat spreekt klanten aan. Qua ruimte en comfort heeft de Odyssey niets ingeleverd, want het blijft een ruimtelijke wagen met 7 comfortabele zitplaatsen.

Uitrusting

De Honda Odyssey van de vierde generatie heeft alles wat rijden veilig en comfortabel maakt. Dat is ook de reden waarom je een auto als deze importeert. Je kunt een Odyssey krijgen in verschillende uitrustingsniveaus (anno 2014):

  • LX
  • SE (alleen voor Canadese markt)
  • EX
  • EX-L (Leather)
  • Touring
  • Touring Elite

Honda Odyssey 7 zitplaatsen 2Het ontbreekt je aan niets in de Odyssey. Hoe hoger het uitrustingsniveau, des te meer luxe en comfort je kunt verwachten. De Touring Elite heeft zelfs een ingebouwde stofzuiger! Multimedia systeem met internet radio, connectiviteit voor veel devices (van Apple), het zit er allemaal in. Natuurlijk ontbreken de 7 zitplaatsen niet! De auto scoort qua veiligheid bijna maximaal (NHTSA, een tegenhanger van het Europese NCAP).

Techniek / motoren

De Honda Odyssey is leverbaar met een 3,5 liter V6 benzinemotor die maar liefst 248 pk levert. De transmissie wordt vanaf 2014 verzorgt door een 6 traps automaat. Dit was van 2011 tot 2014 nog een 5 traps.

Concurrentie

In de jaren ’90 en na 2000 zijn er veel grote Amerikaanse full-size MPV’s en mini-vans op de markt in de Verenigde Staten geweest. Enkelen hiervan zie je ook op de Nederlandse wegen rondrijden. Deze zijn via importkanalen naar Nederland gekomen. Denk aan een Chrysler Grand Voyager, Chevrolet Trans Sport, Dodge Gran Caravan, Ford Windstar of een Pontiac Montana. Tegenwoordig zijn er modellen als de Volkswagen Routan, Chrysler Town & Country, Toyota Sienna of de Lancia Voyager. Deze laatste is ook in Europa te koop, als één van de weinige modellen van dit formaat. De Europese markt is minder geschikt voor dit soort grote, luxe wagens. Ze zijn zwaar en hebben een zware motor nodig. Om deze redenen vallen ze binnen Europese regels onder heel zware belasting, waardoor de auto’s qua prijs niet meer interessant zijn voor de consument!

Prijzen

Een Honda Odyssey is in de Verenigde Staten als verkrijgbaar voor net géén $ 29.000,-. Een dergelijke auto naar Nederland halen kost een paar centen, met name omdat er veel belasting betaald moet worden. Heb je dat er voor over, dan ben je wel de gelukkige bezitter van een mooie wagen met 7 ruime zitplaatsen. Je zult af en toe een gebruikte Honda Odyssey tegen kunnen komen in de verkoopkanalen voor gebruikte auto’s. Dit is meer een zeldzaamheid dan dat hier regelmaat in komt! De prijzen zullen dan mede bepaald worden door vraag en aanbod!

 

Wil jij meer weten over de Honda Odyssey met 7 zitplaatsen? Kijk dan op http://automobiles.honda.com/

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2