Fiat Multipla

Written by on 2 februari 2014 in midi-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Fiat Multipla

 

De Fiat Multipla is voor velen altijd een vreemde auto gebleven. Anderen zagen de praktische voordelen van deze auto in. De Multipla is een midi-MPV met geen 7 zitplaatsen, maar 6. En deze 6 zitplaatsen zijn niet verdeeld over 3 zitrijen, maar over 2. De Fiat Multipla is extra breed, waardoor standaard 3 volwaardige zitplaatsen ontstaan voor in de auto en op de 2e zitrij.


Fiat Multipla met 6 i.p.v. 7 zitplaatsen

De Fiat Multipla is voor het eerst te zien in 1998. De naam Multpla is overigens in de jaren ’50 eerder gebruikt door de Italiaanse autofabrikant. Fiat wilde een graantje meepikken van de groeiende interesse in grotere auto’s waarvan de ruimte multifunctioneel te gebruiken is (MPV). Fiat had al een grote MPV (Fiat Ulysse) en daarom wilde men juist een ruimtelijke wagen creëren met het formaat van een middenklasser (midi-MPV). Op het platform van de Fiat Brava bouwde men een ruimtelijke auto met een lengte van nog géén 4 meter.

Fiat Multipla - 7 zitplaatsenHet zeer bijzondere uiterlijk van de eerste generatie Multipla viel niet direct in de smaak bij het publiek. De eerste Multipla heeft een ‘dubbele neus’, een hoge daklijn en hij is aanzienlijk breder dan een conventionele auto. Zijn uiterlijk leidde in 1999 zelfs tot de titel: Lelijkste Auto van 1999 (Top Gear Awards) en een top 50 notering in de Lelijkste auto’s allertijden (MSN.co.uk). Juist door deze breedte kon de Multipla iets bieden dat andere auto’s van deze lengte niet konden. De auto was nog géén 4 meter lang en toch bood het plaats aan 6 personen op volwaardige zitplaatsen. Drie personen vóór in de auto en drie personen achterin! Dit concept van 3+3 zitplaatsen wordt alleen in 2004 overgenomen door de Honda FR-V.

In 2004 krijgt de Fiat Multipla een facelift. De vreemde neus verdwijnt. De grill en koplampen worden geheel in lijn met de dan lopende modellen gestyled. De auto wordt ook 10 centimeter langer wat met name ten goede komt aan de ruimte voor de passagiers achterin. De Multipla is na 2010 niet meer verkrijgbaar. In Nederland is hij leverbaar geweest tot en met 2007. De Fiat 500L Living (2014) wordt beschouwd als de opvolger van de Multipla.

Techniek / motoren

De Fiat Multipla is leverbaar geweest met de volgende motoren:

  • 1.6 liter 16-kleppen benzinemotor (102 pk)
  • 1.9 liter MultiJet dieselmotor (120 pk) *

*de 1.9 JTD dieselmotor die bij de introductie van de Multipla onder de motorkap lag, leverde 104 pk. Deze motor is later opgewaardeerd tot uiteindelijk 113 pk. In 2006 is de JTD dieselmotor vervangen door de 1.9 MultiJet motor met 120 pk!

Verder zijn er ook Multipla’s verkocht met een LPG installatie en voor sommige markten is de Multipla voorzien van een BiFuel motor, zodat de motor zowel benzine als CNG (methaan) als brandstof gebruiken kan.

Concurrentie

Fiat Multipla - 7 zitplaatsen 1De Fiat Multipla kent eigenlijk maar één echte concurrent: de Honda FR-V. Ook deze auto beschikt over 3+3 zitplaatsen. De FR-V is pas in 2004 uitgekomen. Andere concurrenten kent de Multipla in alle midi-MPV modellen, zoals een Mazda 5, Ford Grand C-Max, Opel Zafira en de Renault Grand Scenic.

Prijzen

De Fiat Multipla is niet meer verkrijgbaar bij de dealer. Je kunt ze nog legio vinden op de tweedehands markt, zoals op Autoscout24, Autotrack of Autotrader.

Meer weten over actuele modellen van Fiat, zoals de Fiat 500L Living? Kijk dan op www.fiat.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2