Dacia Logan MCV

Written by on 1 februari 2014 in stationwagon - Reacties uitgeschakeld voor Dacia Logan MCV

 

De Dacia Logan MCV is lange tijd de goedkoopste auto met 7 zitplaatsen geweest. Voor mensen die minder om geven om status en comfort, en daar ook niet voor willen betalen, maar wel willen beschikken over veel ruimte, is de Dacia Logan MCV een ideale auto. In 2013 is er een nieuwe Logan MCV uitgekomen, die géén 7 zitplaatsen meer heeft.


Dacia Logan MCV met 7 zitplaatsen

Dacia werkt al sinds begin jaren ’70 samen met Renault en produceert gedurende 35 jaar (!) de Dacia 1300, wat eigenlijk gewoon een Renault 12 is. Vanaf 1999 lijft Renault het noodlijdende Dacia geheel in en ontwikkelt men de Dacia Logan. Dit moet een auto zijn die maximaal € 5.000,- mag kosten en daarmee richt men zich op afzetmarkten als Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Deze auto is de Dacia Logan en rolt in 2004 daadwerkelijk van de band. Door belastingen betaal je in Nederland alsnog bijna € 8.500,- voor de Logan.

Dacia Logan MCV met 7 zitplaatsenVanaf eind 2006 brengt men de stationwagon van de Logan uit: de Dacia Logan MCV. Een auto met optioneel 7 zitplaatsen. De afkorting staat voor Multi Convivial Vehicle. De auto was meteen populair. Zoveel ruimte, 7 zitplaatsen en je betaalde nog géén € 10.000,-. De Logan MCV krijgt in de jaren erna kleine aanpassingen, van binnen en van buiten.

De Logan MCV is ruim van binnen. Met alle stoelen open geklapt heb je alsnog ruim 200 liter bagageruimte. Klap je alle stoelen op de 2e en 3e zitrij naar beneden, dan wordt dit maar liefst 2.350 liter. De portieren achter geven toegang tot de 2e en 2e zitrij. Via de achterzijde kun je ook de 3e zitrij benaderen. De auto heeft geen achterklep, maar twee afzonderlijk te openen, asymmetrische portieren.

In 2012 brengen de Roemenen ook de Dacia Lodgy uit. Dit is een midi-MPV met eveneens 7 zitplaatsen. Dit lijkt de voorbode voor het einde van de Logan MCV. Hij wordt in 2013 uit het assortiment gehaald, zonder dat er een vervanger wordt geïntroduceerd. Dat is echter tijdelijk, want eind 2013 komt de nieuwe Dacia Logan MCV op de markt. De nieuwe Logan MCV is een strakgelijnde stationwagon, maar heeft geen optie tot 7 zitplaatsen meer. Daarmee zou de auto in het vaarwater van de Lodgy zitten.

Uitrusting

De Logan MCV is verkrijgbaar in twee uitrustingsniveaus: Aniversare en Lauréate. Standaard is de auto voorzien van ABS en elektronische remkrachtverdeling. Het verschil in de uitrustingsniveaus zitondermeer in: extra comfort, andere bekleding, enkele chromen strips en het elektrisch kunnen bedienen van onder andere de buitenspiegels. De auto blijft basis in de uitrusting. Zo zijn stalen velgen standaard, ongeacht welk uitrustingsniveau je kiest. Zo blijven de kosten laag en dat is exact het doel van deze auto. Natuurlijk kun je tegen meerprijs wel lichtmetalen velgen krijgen.

Techniek / motoren

De Dacia Logan MCV is verkrijgbaar met 3 motoren, afkomstig uit de Renault stal:

  • 1.6 liter 8V benzinemotor (85 pk)
  • 1.6 liter 16V benzinemotor (105 pk)
  • 1.5 dCi dieselmotor (70 pk)

Concurrentie

Dacia Logan MCV met 7 zitplaatsen 1De concurrentie voor de Dacia Logan MCV kan worden gezocht in het segment auto’s met 7 zitplaatsen, de midi-MPV’s. Denk aan de Ford Grand C-Max, Opel Zafira Tourer of de eigen Dacia Lodgy. Anderzijds kun je ook kijken in het segment stationwagons met optie tot 7 zitplaatsen, zoals de Renault Megane Estate of de Peugeot 308 SW. Qua verhouding ruimte en prijs laat de Logan MCV echter haar concurrenten ver achter zich.

Prijzen

De Logan MCV stond in de showroom met een vanafprijs van € 12.911,-. Afhankelijk van jouw keuzes kon de prijs oplopen tot ruim € 18.000,-. Vanaf 2013 zul je het oude model van de Logan MCV alleen nog in het gebruikte segment aantreffen.

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2