Chrysler Voyager

Written by on 31 januari 2014 in fullsize-MPV - Reacties uitgeschakeld voor Chrysler Voyager

 

De Chrysler Voyager is één van de eerste MPV’s ooit. De grote, ruimtelijke auto met 7 zitplaatsen werd in 1984 al in de Verenigde Staten gelanceerd. De Chrysler Voyager staat niet alleen aan de wieg van het succes van de MPV, maar heeft jarenlang een vaste plek in het aanbod van MPV’s ingenomen. Vanaf 2011 is het model Voyager opgenomen in het assortiment van het Italiaanse Lancia. De Chrysler Voyager is in het segment van gebruikte auto’s nog altijd enorm populair, mede vanwege de 7 zitplaatsen.


Chrysler Voyager met 7 zitplaatsen

In 1984 introduceert Chrysler een ruimtelijk, mono-volume model auto met 7 zitplaatsen in de Verenigde Staten. Men kiest ervoor om de auto via een dochterlabel in de markt te zetten: Dodge Caravan. Het model is redelijk vierkant van vorm. Pas in 1996, bij de derde generatie Voyager, wordt een meer gestroomlijnd model uitgebracht. In 2007 wordt de vijfde generatie geïntroduceerd. In Europa komt de Voyager pas in 1988 op de markt.

Chrysler Voyager - 7 zitplaatsenVan de Chrysler Voyager is altijd een versie met langere wielbasis uitgebracht: de Grand Voyager. In deze auto is nog meer ruimte voor bagage en passagiers. Vanaf 2008 komt de ‘normale’ Voyager niet meer naar Nederland geïmporteerd, maar alleen nog de Grand Voyager. In 2011 verdwijnt de Grand Voyager helemaal. Dat heeft te maken met de overgang van Chrysler naar de Italiaanse Fiat Groep. Fiat behoudt het model van de Grand Voyager in leven en brengt de auto weer op de markt, nu als: Lancia Voyager.

Uitrusting

De uitrusting van de Chrysler Voyager is altijd volledig geweest. Zachte, comfortabele en grote stoelen maken het reizen in een Voyager geen straf. De indeling is flexibel. Zo kan er zelfs in vergaderopstelling met een tafel in het midden worden gereisd. Er is voldoende ruimte binnenin.

Techniek / motoren

De Chrysler Voyager is in de loop der jaren voorzien van meerdere motoren, zowel benzine- als dieselmotoren. De eerste en tweede generatie had een 2.5 liter of 3.0 liter V6 benzinemotor. Vanaf 1994 kwam daar een 2.5 liter turbo dieselmotor bij. De derde generatie Voyager kreeg een 2.4 liter 4-cilinder of 3.0 liter V6 benzinemotor, of de 2.5 liter turbodiesel. Later zijn daar de 2.0 liter SOHC en DOHC benzinemotoren bijgekomen. Vanaf 2008 is er ook een 2.8 liter dieselmotor (163 pk) om de grotere Grand Voyager vooruit te krijgen. Er zijn altijd topmodellen beschikbaar geweest met zwaardere motoren voor een nog luxere en meer comfortabel rijcomfort. Denk bijvoorbeeld aan een 3,8 liter V6 motor (198 pk). De Voyager is vanaf de derde generatie alleen nog maar beschikbaar met een automatische transmissie.

Concurrentie

Chrysler Voyager - 7 zitplaatsen 1De Chrysler Voyager heeft een duidelijk aandeel in het segment van fullsize MPV’s. Omdat hij nieuw niet meer verkrijgbaar is, kan alleen worden gesproken over het verleden, of over een aandeel in het segment van gebruikte auto’s. En in dat laatste segment doet de Chrysler Voyager met 7 zitplaatsen het erg goed. Andere fullsize MPV modellen (nieuw en gebruikt):

Prijzen

Er kunnen geen prijzen worden afgegeven. De auto is nieuw niet meer te koop, wel gebruikt. Afhankelijk van onder andere het bouwjaar, kilometerstand, uitrusting en conditie van de auto wordt een prijs bepaald. Dat loopt van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s. Dan rijd je wel in een Chrysler Voyager … met 7 zitplaatsen.

Meer weten over beschikbare, gebruikte Chrysler Voyager modellen? Kijk dan eens op Autotrack of Autoscout24

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2