BMW X5

Written by on 31 januari 2014 in SUV - Reacties uitgeschakeld voor BMW X5

 

De BMW X5 rijdt al vanaf het jaar 2000 op de Nederlandse wegen. Het was één van de eerste auto’s in het segment SUV en heeft bijgedragen aan het enorme succes van deze klasse. De BMW X5 is ook verkrijgbaar met 7 zitplaatsen. Hij is nieuw te koop bij de dealer. Ook op de tweedehands markt doet de X5 het zeer goed.


BMW X5 met 7 zitplaatsen

BMW X5 met 7 zitplaatsenDe Duitse autofabrikant BMW brengt in 2000 een auto op de markt in een tot dan toe nog vrij onbekend marktsegment: de SUV genaamd BMW X5. In deze periode is het milieubewust rijden, zoals dat tegenwoordig daar is, nog niet aan de orde. De BMW X5 doet het dan ook zeer goed in de verkoop, zowel in Europa als ook in de Verenigde Staten. In dezelfde periode komen ook andere premium merken met een grote wagen, hoog op de wielen en enorm veel ruimte. Denk aan Mercedes-Benz, Volvo, Audi, Volkswagen en zelfs Porsche. Ondanks dat ze niet goedkoop zijn, vinden de SUV’s gretig aftrek. Opvallend is de ontwikkeling dat dergelijke auto’s heel sterk een statussymbool worden. Je moet gezien worden in een SUV. Velen ‘pimpen’ de SUV met accessoires en opties, zoals enorm grote lichtmetalen velgen en getint glas.

De eerste generatie BMW X5 biedt nog geen optie tot 7 zitplaatsen. Dit komt pas in 2007, als de tweede generatie X5 wordt uitgebracht. De tweede generatie is maar liefst 18 centimeter langer, 6 centimeter breder en 5 centimeter hoger. Deze grotere maten komen ten goede aan de binnenruimte, die dus kan worden gebruikt voor een derde zitrij en 7 zitplaatsen. Zelf met alle 7 stoelen opengeklapt heb je nog steeds 200 liter laadruimte tot je beschikking. Met een dichtgeklapte derde zitrij is dat 680 liter. Heb je echt veel laadruimte nodig, klap dan ook de tweede zitrij naar beneden en je hebt maar liefst 1.750 liter ruimte tot jouw beschikking.

In 2004 krijgt de BMW X5 een kleiner ‘broertje’: de BMW X3. Alle eerder genoemde merken met een grote SUV in het assortiment komen eveneens met een kleinere variant. Men proeft nog steeds kansen op de markt voor de SUV, al wordt het milieubewustzijn steeds nadrukkelijker. Grote, veel brandstof consumerende SUV’s raken minder in trek. Ook zijn de grote SUV’s té groot voor de vrouwelijke bestuurders. Met de kleinere variant wil men ook deze doelgroep aanboren.

Uitrusting

BMW X5 met 7 zitplaatsen 1Zoals het een BMW betaamt, is de standaard uitrusting al zeer compleet: airbags, airconditioning, centrale deur-vergrendeling, dynamisch stabiliteitscontrolesysteem, alarm, cruise control, regen- en lichtsensoren, start/stop systeem, 8 traps automaat, ABS, audio- en telefoon-voorziening en verwarmde buitenspiegels. Met het High Executive pakket neemt het niveau aan luxe en comfort nog meer toe: lederen bekleding, stoelverwarming, park distance control, Xenon verlichting, navigatie en surround sound audio. Optioneel zijn de 7 zitplaatsen.

Techniek / motoren

De BMW X5 is leverbaar met verschillende motoren:

  • xDrive 35i, TwinPower Turbo V8 benzinemotor (306 pk)
  • xDrive 50i, 6 cilinder-in-lijn dieselmotor (407 pk)
  • xDrive 30d, 6 cilinder-in-lijn dieselmotor (245 pk)
  • xDrive 40d, 6 cilinder-in-lijn dieselmotor (306 pk)
  • M50d, 6 cilinder-in-lijn dieselmotor (381 pk)

Een meer dan 2.000 kilo wegende auto lijkt moeilijk van zijn plek te krijgen. Echter, niets is minder waar. Met deze krachtige motoren gaat dat prima. Met de TwinPower Turbo V8 accelereert de BMW X5 van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 5,5 seconden. Wil je nog sneller, dan kun je bij BMW altijd kiezen voor de M-serie. Deze getunede X5 heeft 555 pk!

Concurrentie

De concurrentie van de BMW X5 met 7 zitplaatsen moet je zoeken in SUV’s zoals: Audi Q7, Volvo XC90, Mercedes-Benz GL-klasse of de Land Rover Discovery 4.

Prijzen

De BMW X5 met krachtige benzinemotor is er al vanaf € 84.000,-. De M-versie kost € 102.000,- méér. Kies je voor een dieselmotor, dan heb je minder vermogen. De prijzen beginnen vanaf € 69.990.-. Op de markt voor gebruikte auto’s tref je veel BMW X5 modellen van de eerste generatie tegen scherpe prijzen. Je zoekt een X5 met 7 zitplaatsen, dan moet je bouwjaar 2007 of later selecteren. Prijzen liggen dan ruim boven de € 20.000,- maar deze zullen in de loop der jaren zakken.

Meer weten over de BMW X5 en actuele aanbiedingen? Kijk dan op www.bmw.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle auto’s met 7 zitplaatsen?

UA-53613742-2